2009. október 23., péntek

Sörös kelkáposzta pogácsa


Ismét egy olyan étel amit csak inkább én szeretek.De ebben a formába már a család is megette.Úgy látszik kis rafinériához kell folyamodni,hogy a vitamin forrást bejuttassam a család szervezetébe.:))

Hv:50 dkg kelkáposzta(én kínai kelt használtam),3 tojás,3 ek liszt,2 dl alkoholmentes sör,só,bors,köménymag,1 mk majoranna,2 gerezd fokhagyma,petrezselyem,5 dkg reszelt sajt.


A kelkáposzta vastag ereit kivágom,majd nagyon vékonyra szelem.Ha kínai kel,akkor csak káposzta reszelőn legyalulom.
A tojást,a lisztet,és a sört összekeverem,belekeverem a fűszereket,a sajtot,belekeverem a kelkáposztát,majd 4 ek zsemlemorzsát.Pogácsát formázok belőle,mintha fasírt lenne,és bő forró olajba kisütöm. Ha nem áll össze,lehet bele még egy kis zsemlemorzsát rakni.

A kelkáposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata.

Igen közel áll a fejes káposztához, ám annak sima leveleivel szemben a kelkáposzta levelei fodrosak, hólyagosak. A hideget jobban viseli a fejes káposztánál, ezért áttelelhető; a szárazságot is jobban tűri. Ellenben nem savanyítható, és rosszabbul is tárolható a fejes káposztánál.

Lazán simuló levelei megnyúlt fejet formálnak. Gyökerei sekélyek, ezért jó víz- és tápanyag-ellátást kíván, bár a fejes káposztánál igénytelenebb. Kevesebb ételbe jó, mint a fejes káposzta, és nem is savanyítható, de fontos tápanyagokat tartalmaz: sok benne a fehérje, és az ásványi anyag, miközben C-, B1- és B2-vitamin-tartalma megközelíti a fejes káposztáét. Egész évben jól tárolható.

1 megjegyzés:

Belly írta...

Nagyon étvágygerjesztő,finom lehet