2011. február 20., vasárnap

Életem első tortája


A két lánynak most volt a születésnapja.A torták lehet nem csak nálunk de borzasztó drágák.Így elhatároztam,hogy idén én fogok tortát készíteni.Luca borzasztó büszke volt rám,és már ezért megérte.A Vendégek szerint nagyon finom ,és kinézetre és szépséges lett.Én kicsit kritikusabb voltam magammal szemben.de minden nem sikerülhet elsőre tökéletesre.Itt szeretnék köszönetet mondani Kiskuktának,és Tortaimádónak.Tudtukon kívül nagyon sokat segítettek.

A piskóta 8 tojásból készült.

A Vaníliás krém
Kiskuktától származik.Tőle másolom: A pudingos krémet így készítem mostanában: 1 pudinghoz 3 dl tej, 3 ek cukor,125 gr vaj. A tejel, pudingporból, cukorból szokásos módon pudingot főzünk, majd kikeverem a szobahőmérsékletű vajjal. A finom végeredmény szempontjából lényegesebb, hogy vajat használjunk, mit az, hogy bourbonvaníliás legyen a puding, de ha tehetjük válasszuk a bourbonvaníliás pudingot, mert vele sokkal finomabb.

A külsejét ezzel a krémmel vontam be ez is
Kiskukta receptje:
20 dkg cukor
2 ek víz
2 ek tej
3 vaníliáscukor
3 tojás
1,5 ek liszt
20 dkg vaj
A cukort szárazon elkeverjük a lisztel, vaníliáscukorral, majd hozzá keverjük a tejet és a vizet, majd a tojásokat is, ezeket jól elkeverjük benne egy villa vagy kézi habverő segítségével.
Vastag aljú edénybe tesszük, állandó keverés mellett sűrű péppé főzzük, pár percig hagyjuk fotyogni, de közbe is kavarjuk.
Miután megfőtt hűtőfürdőbe tesszük, néha belekavarva lehűtjük.
A nagyon lágy margarint jól kihabosítjuk, majd hozzá adjuk a kihűlt pépet, ezzel is jól kihabosítjuk. Akkor lesz nagyon jó habos selymes a krémünk, ha nagyon lágy a margarinunk, és sokáig kavarjuk a krémet mixerrel.
Pontosan nem tudom mennyit használtam fel ehhez a tortához a krémből, de úgy gondolom, hogy bő egy adagot.
A diós krémnek pont a felét használtam fel, így a két tortára pont elég volt.
Miután megtöltöttem és bevontam a tortát krémmel hűtőbe tettem pár órára, de lehet egy éjszakát is hagyni, majd miután már jól megszilárdult a krém egy nedves késsel szépen elsimítottam.

A fondant receptet viszont Tortaimádónál találtam.
http://www.tortaimado.hu/2009/03/fondant-pillecukorbol-marshmallow.html

2 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Nagyon ügyesen elkészítetted,gratulálok!
A lányoknak boldog születésnapot!:-)

tökmagi írta...

Ditta:Köszönöm szépen!