2009. szeptember 30., szerda

Kókuszos sütőtökcsemege


Itt a sütőtök szezon.A családban rajtam kívül senki nem szereti e finom csemegét.A gyerekeim rá sem néznek.Pedig nagyon finom és egészséges.Ezért gondolkoztam miként juthatnám be csemetéim szervezetében a fontos vitaminokat.Egy régi újság hátulján találtam erre a nagyon finom sütire.Ha hiszitek ha nem a gyermekeim falták a "sütőtököt".:))

Hv:1 kg sütőtök,10 dkg darált dió,20 dkg darált háztartási keksz,3 ek porcukor,5 dkg kókuszreszelék. A tököt kimagozzuk,szokásosan felvágjuk és alufóliával bélelt tepsibe kb 45 perc alatt megsütjük,majd kihűtjük,és a húsát egy tálba tesszük,botmixerrel összepürésítjük,majd belekeverjük a darált diót,a darált kekszet,a cukrot,és összegyúrjuk.Golyókat formázunk,és kókuszreszelékbe forgatjuk.

Sütőtökről:Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C vitaminból 24 mg-t találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-t. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.

8 megjegyzés:

Ági írta...

Ez nálunk is így van, csak én eszem meg. Ezt tuti kipróbálom, hátha nekünk is bejön.

Névtelen írta...

Köszi szépen ,hogy feltetted. Mihamarabb ki is próbálom:-)
Timó

Wise Lady írta...

Szuper ötlet.
Na ja, csecsemőkorukban imádták, de most nálunk se nyerő! A férjem szereti meg én.

Eszter II írta...

Szuperul néz ki, meg is csinálom!

Nemrég megismerkedtem egy tök hasonló sütigolyóval, csak az sárgarépából van, ráadásul NYERSből, pláne szuperegészséges. Mindenki boldogan eszi, aki a répát utálja, az is! Felraktam a blogunkra, ha érdekel esetleg.

Ági írta...

Az egy kg sütőtök az sütés előtt egy kg? Köszi, Ági.

tökmagi írta...

Ági:megmondom őszintén én 1 egész kanadai tököt csináltam meg.Ehhez igazítottam a kekszet,hogy jól lehessen gyúrni.A receptben csak így volt 1 kg.

tökmagi írta...

Ági:megmondom őszintén én 1 egész kanadai tököt csináltam meg.Ehhez igazítottam a kekszet,hogy jól lehessen gyúrni.A receptben csak így volt 1 kg.

Ági írta...

Megcsináltam. Nagyon finom. Köszi a receptet. :)