2009. március 10., kedd

Kígyórétes




A krokodil után itt egy újabb állat a kígyó.Bár csak a neve állati,a készítési módja kísértetiesen hasonlít korábbi barátunkra krokira.

Hv:tésztához(3 rúd) kb 1,2 dl tej,2 dkg friss élesztő vagy 1 tasak 7 g szárított élesztő,2 ek kristálycukor,50 dkg liszt,20 dkg vaj,vagy margarin,1 kk só,2 tojás


meggyes töltelék:50 dkg magozott megy,5 dkg darált dió,5 dkg darált háztartási keksz,2-3 ek porcukor,1 mk őrölt fahéj.


almáshoz:1 kg alma,5 dkg margarin,4 ek kristálycukor,1 kk fahéj,

túróshoz:50 dkg túró,5 dkg mazsola,1 citrom reszelt héja,3 ek porcukor,1 tojás,1 cs vaniliás cukor,1 ek tejföl


A tészta hozzávalókat a gépbe pakolom,és dagasztó-kelesztő programra állíttom.
Közben megcsinálom a töltelékeket. Almáshoz az almát megtisztíttom,és kb 2 cm-es kockákra szeljük.A vajat megolvasztjuk az almát rárakjuk meghintjük cukorral és fahéjjal.Pároljuk kb 15 percig.Majd hagyjuk kihülni.

Túróshoz:A túrót a mazsolával,citromhéjjal,cukorral,vaniliás cukorral,tejföllel összekeverjük. meggyeshez:A meggyet lecsöpögtetjük,a kekszel,fahéjjal,dióval,cukorral összekeverjük. Ha a tészta kész,3 egyforma részre vágjuk,és egyenként kb 40 cm hosszúra,és 25 cm szélesre nyújtuk közepén egy széles sávot vágunk,oda kerül a töltelék.Két oldalát 2 ujjnyi vastagon ferdén bevagdossuk.A tésztára rárakjuk a tölteléket,és a csíkokat jobbról balról betakarjuk a tölteléket.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a réteseket.1 tojást elkeverünk és lekenjük a tésztákat.Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni,meghintjük porcukorral,és ezután felszeljük.

Nincsenek megjegyzések: